Какви са ползите от корпоративния storytelling?

 

Няма закон, който да гласи, че рекламата трябва да изглежда като реклама. Особено в свят, който отдавна е пренаситен с реклами. Корпоративният storytelling изпълнява класическата функция на рекламата, плюс още нещо изключително важно. Toй моделира директно вашия корпоративен имидж.

Тук ще цитираме Дейвид Огилви, един от най-креативните автори на корпоративни истории в историята на рекламната индустрия. Някога, шефът на голяма корпорация отишъл в „Картие” и поръчал диамантена гривна за жена си.

– Изпратете сметката в офиса ми. – наредил той.

В магазина обаче никога не били чували за корпорацията му и  нямали никаква идея къде се намира офисът му. Така стигаме до целта на корпоративния storytelling и законът на Огилви – когато хората познават една компания добре, е път пъти по-вероятно да имат добро мнение за нея и да си купуват нейните продукти.

Корпоративният storytelling може да повиши духа на вашите служители – кой иска да работи на място, за което никой не е чувал? Освен това, корпоративният storytelling може да ви помогне да привлечете по-качествени служители, които да увеличат добавената стойност на вашите продукти. Без корпоративен storytelling, вашият имидж в никакъв случай няма да привлича положителни емоции.

Той няма да привлече никакви емоции.

Може ли чрез корпоративна реклама да направите по-добро впечатление на инвеститорите? Разбира се. Това е една от основните цели. 90-секунден клип може да обясни бизнеса ви така, че вашата идея веднага да бъде разбрана.

Не може да разчитате на спорадични класически реклами и остарелите прессъобщения, за да обърнете негативно обществено мнение в своя полза. Тези времена отдавна са в историята.

 

Това е легендарната реклама с “Мъжа в стола”, която обяснява нуждата от корпоративен имидж. Създадена през 1958 г. в САЩ, тази реклама отправя седем предизвикателства към собствениците на компаниите: Не знам кой си ти. Не познавам компанията ти. Не познавам продуктите ти. Не знам какви са ценностите на компанията ти. Не познавам клиентите на компанията ти. Не познавам досието на компанията ти. Не познавам репутацията на компанията ти. Та какво искаше да ми продадеш?

 

Още Огилви отбелязва, че корпоративните реклами имат рядко повече от един поддръжник в компанията и това е изпълнителният директор. Той си дава ясна сметка какъв дух, емоции и ценности са вложени в неговата компания. Неговите рекламни и маркетинг специалисти смятат корпоративната реклама за прахосване на пари, а финансовият екип се държи ревниво при всяка инвестиция в рекламиране на ценности и имидж, а не в директно посочване на продукти.

Тук агенциите често издишат. Огилви така и не може да си обясни защо компании, които харчат милиони за производство на своите продукти, стават странно „стиснати”, когато дойде време за корпоративна реклама.

Защо обаче да не покажем как се произвежда вашият продукт? Кои са хората, които стоят зад неговия дизайн? Какво коства на една строителна фирма да пробие цяла планина? Какво коства на една хранителна верига да изпробва нов вкус? Какво усеща един лекар в болница, когато спаси човешки живот?

В съвременния свят разполагаме с всички инструменти, за да го направим максимално ефективно, на много бюджетно оправдана цена. Това не е работа за начинаещи. И вие знаете това.

Enter your keyword